strona główna »» Witamina E

Witamina E


Odkryto ją niedawno, dopiero w 1920 roku. W trakcie badań w laboratorium naukowcy zauważyli, że niedobór pewnej substancji powoduje niepłodność szczurów. Po dodaniu jej do karmy zwierzęta odzyskiwały płodność. Witaminę nazwano "tokoferol", co po grecku oznacza "wydać na świat młode". Dziś witamina E bywa zalecana przy leczenia niepłodności, a na co dzień wykorzystuje się ją jako eliksir młodości w kosmetykach.

Mechanizm działania witaminy E przez długi czas pozostawał niejasny. Dzisiaj wiadomo, że:

  • Wspomaga układ odpornościowy.

  • Przedłuża żywotność plemników.

  • Obniża poziom cholesterolu.

  • Zażywana przez tydzień likwiduje nocne skurcze łydek.

  • Neutralizuje wolne rodniki, które czynią spustoszenie w skórze (traci ona elastyczność, sprężystość i wilgoć).

    Dodana do preparatów kosmetycznych hamuje procesy starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i miękkość.

    W miarę upływu lat skóra jest coraz bardziej wysuszona. Jest to spowodowane mniejszą zdolnością wiązania wody. Witamina E podwyższa zdolność utrzymywania prawidłowej wilgotności skóry.

    Systematycznie stosowana (w kosmetykach) poprawia ukrwienie skóry, zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV.

    Działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo. Przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza blizny.

    Często jest polecana po menopauzie - żel z witaminą E pomaga

    na suchość pochwy utrudniającą współżycie, obecność witaminy w kremach spowalnia tzw. hormonalne starzenie się skóry spowodowane brakiem estrogenów.

    Witamina E najlepiej działa w duecie z witaminą C, bo ta pierwsza po pochłonięciu wolnego rodnika ulega rozpadowi, natomiast witamina C powoduje jej regenerację. Kosmetyki, które zawierają obie substancje, dają więc wzmocnioną ochronę.

  • Witamina E, uważana dotychczas za najbardziej skuteczny biologiczny wymiatacz wolnych rodników, zdobywa przebojem miejsce w terapii, i to w sposób w pełni uzasadniony. Regularnie pojawiają się doniesienia o jej korzystnym działaniu, poczynając od poprawy mechanizmów odpornościowych do zapobiegania rozwojowi chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Autorzy publikowanego artykułu dokonali przeglądu piśmiennictwa, aby ułatwić czytelnikom orientację, jakie korzyści może przynieść suplementacja witaminy E.

    Witamina E (tokoferol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje, w co najmniej ośmiu odmianach (alfa, beta, gamma, delta, epsylon, neta, eta, theta - przyp. tłum.) o podobnych właściwościach przeciwutleniających. Najpowszechniej stosowany i najbardziej efektywny jest alfa-tokoferol. Jego naturalnym źródłem są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, zielone warzywa, jaja, mleko i wątroba; jest także otrzymywany syntetycznie. Chroni on struktury komórki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników i aktywnymi nadtlenkami lipidowymi.

    Utlenianie jest powszechnym w organizmie procesem, który między innymi prowadzi do wytworzenia atomów i cząsteczek posiadających niesparowane elektrony, czyli wolnych rodników Są one bardzo nietrwałymi, ważnymi przejściowymi produktami reakcji redox, będącej elementem prawidłowego metabolizmu komórkowego. Powstają także pod wpływem napromieniowania lub działania niektórych substancji środowiskowych.

    Zamów olej lniany - sklep internetowy

    MEGA PORCJA OMEGA 3!

    Olej Lniany Omega-3 Golden Linum

    Zawartość butelki:
    - Wielonasycone kwasy (NNKT) tłuszczowe: Omega 3 ponad 50%, Omega 6 ok. 15%
    - Nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 9 - ok. 10%
    - Lignany
    - Witamina E
    - Składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, siarka, selen, krzem, chrom, kobalt, żelazo, cynk i miedź

    Zobacz rownież


    Reklama: Vianesse | Grzyby Candida