strona główna »» Omega 3

Omega 3


Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Inny  obszar badań nad kwasami omega 3 dotyczył roli, jaką pełnią one w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Niektóre badania sugerują, iż kwasy omega-3 mogą odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu częstej przyczyny ślepoty, jaką jest zwyrodnienie plamkowe. Składniki tłuszczu rybiego obniżają podatność na depresję oraz poprawiają nastrój. Ponadto spełniają one szereg innych ważnych funkcji w organizmie, a mianowicie wzmacniają układ immunologiczny, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego, chronią przed niektórymi chorobami nerek a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Aby osiągnąć rzeczywiste korzyści zdrowotne zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 dwa razy w tygodniu. Z kolei ryby, które są mniej bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 również mogą dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość tych korzystnych kwasów, jeżeli tylko są one spożywane regularnie.

Oleje roślinne są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się również w skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, i oleju lnianym.

Olej lniany


Przeprowadzone badania pokazały, iż olej lniany jako dodatek do diety kwasów omega-3 skutecznie hamuje powstawanie w organizmie związków rakotwórczych. Kwasy omega-3 wykazują szczególne zastosowanie w hamowaniu rozwoju raka sutka, prostaty i jelita grubego - najbardziej rozpowszechnionych schorzeń nowotworowych obecnego stulecia.

Bieżące odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu stanowiąc między innymi budulec dla:

- tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3!!!),
- syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny (hormon szczęścia) i dopaminy
- każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej, co ma ogromne znaczenie w przypadku chorób nowotworowych oraz w chorobach serca i naczyń krwionośnych).

Kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywają ważną rolę jako składnik budowy membran komórek (w celu beztarciowej wymiany składników odżywczych, tlenu, wody i resztek po procesie spalania) szczególnie w układzie nerwowym oka (retyna); dla zdrowego układu krążenia i jako początek ważnego hormonu tkankowego (eicosanoidonu), który steruje ważnymi funkcjami tkanek i komórek.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 (EPA/DHA) przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych poprzez budowanie hormonów tkankowych na wiele różnych sposobów, podtrzymują także młodość systemu sercowo-naczyniowego układu krążenia

Dodatkowo kwasy tłuszczowe mają z wielu względów pozytywny wpływ na stany zapalne i procesy alergiczne (choroby układu immunologicznego)

Wystarczająca ilość Omega-3 jest ważnym warunkiem rozwoju mózgu i utrzymania wysokiej sprawności umysłowej, aż do późnego wieku (30% tłuszczu mózgu stanowi DHA)

DGE (Niemieckie Stowarzyszenie Żywienia) oraz BNC (Brytyjska Fundacja Żywności) podkreślają, że zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 w diecie jest za uboga, bo wprawdzie je się za dużo tłuszczu, ale za mało „zdrowego tłuszczu Omega-3

(Stosunek Omega-6 do Omega-3 Jest: 20:1, a powinien być 4:1)

Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badań, które skupiają swoja uwagę nad wpływem Omega-3 na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organizmie wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:

1. nowotwory, stwardnienie rozsiane, zwyrodnienia narządów ruchu i inne ch. zwyrodnieniowe,
2. problemy emocjonalne - depresa, agresja, nadpobudliwość dziecięca (ADD)
3. problemy metaboliczne - otyłość, cukrzyca,
4. problemy umysłowe - dysleksja, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, Parkinsona
5. problemy układu krążenia - serce, mózg, miażdżyca, arterioskleroza
6. problemy układu odpornościowego - alergie, skłonność do częstych stanów zapalnych
7. problemy dermatologiczne - egzemy, zgrubienia skóry, popękane pięty,
8. problemami gastryczne - niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przez prostaglandyny)
9. problemy hormonalne - rozregulowana gospodarka hormonalna,
10. problemy układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów

Niedobory i zaburzoną równowagę ma KAŻDY kto odżywia się mniej - więcej tradycyjnie. Poniższa lista to po prostu objawy skrajnego niedoboru, spowodowanego niewłaściwym trybem życia.

- przede wszystkim problemy z samopoczuciem, depresje, nerwice
- o wiele szybsze starzenie się
- choroby układu krążenia (zawał, wylew)
- nowotwory
- nadwaga
- obniżenie odporności
- zaburzenia funkcjonowania skóry głowy, łupież zwykły i łojotokowy, łuszczyca
- woskowina w uszach (tak, to nie pomyłka)
- wolne gojenie się ran
- zespół suchego oka
- chroniczne zapalenie gardła
- wysuszona skóra na całym ciele
- bóle głowy wywołane słońcem
- kurcze nóg w czasie chodzenia
- "brzydkie" paznokcie
- apetyt na tłuszcze
- ciągłe infekcje candida
- problemy z układem moczowym - częste poranne oddawanie moczu i inne nietypowe
- pękanie skóry na piętach

Jak przeciwdziałać? Zwiększając spożycie omega 3.

Ryby wbrew pozorom nie są wcale takim dobrym źródłem Omega-3, chyba że surowe. Po prostu w czasie podgrzewania kwas omega 3 błyskawicznie się rozkłada, po upieczeniu czy ugotowaniu nie zostaje niemal nic. Apteczne kapsułki zawierają ich najzwyczajniej w świecie za mało, do tego są przezroczyste, a kwasy omega 3 rozkładają się na świetle błyskawicznie.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest olej z siemienia lnianego, który w niektórych odmianach (np. Golden Linum) zawiera ponad 60% kwasów Omega 3.

Zamów olej lniany - sklep internetowy

MEGA PORCJA OMEGA 3!

Olej Lniany Omega-3 Golden Linum

Zawartość butelki:
- Wielonasycone kwasy (NNKT) tłuszczowe: Omega 3 ponad 50%, Omega 6 ok. 15%
- Nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 9 - ok. 10%
- Lignany
- Witamina E
- Składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, siarka, selen, krzem, chrom, kobalt, żelazo, cynk i miedź

Zobacz rownież


Reklama: Vianesse | Grzyby Candida