strona główna »» Ryby jako główne źródło Omega-3

Ryby jako główne źródło Omega-3


Spożywanie ryb jest korzystne dla naszego zdrowia ze względu na zawarte w nich kwasy omega 3. Ryby morskie zawierają ich znacznie więcej niż słodkowodne, powinno się je jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby morskie, jako najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA) które w organiźmie ulegają przemianie do substancji zwanych eikozanoidami spełniają bardzo wiele istotnych funkcji (zwiększają wydzielanie hormonu lipolitycznego (redukującego tkankę tłuszczową), działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, poprawiają transport tlenu do komórek oraz hamują transport lipidów do krwi oraz ich magazynowanie w tkance tłuszczowej) Z tego względu powinny być składnikiem każdej dobrze zbilansowanej diety stanowiąc obok surowej oliwy z oliwek i oleju lnianego najbardziej pożądane źródło kalorii z tłuszczu.

Należy jednak zdać sobie sprawę, że ryby wędzone, z potężną ilością sodu nie są najlepszym wyborem. To samo dotyczy ryb mocno przetworzonych np. paluszki rybne.

Musimy również pamiętać o tym iż  w procesie obróbki termicznej zminimalizowana zostaje ilość Omega-3 dlatego najbardziej cenione są ryby gotowane na parze.

Warto pamiętać, że niektóre ryby NIE zawierają kwasów Omega-3.

PANGA

Typowa hodowla pangi to duża klatka zanurzona w rzece. Już po 6 miesiącach narybek przebywający w ciepłej wodzie osiąga wagę 1,5 kg - w sam raz, aby z ryby można było wykroić jedną porcję filetu. O ile z hektara stawu rybnego w Polsce uzyskuje się średnio 750 kg karpia rocznie, o tyle z podobnej wielkości hodowli w Wietnamie aż 100 ton pangi rocznie. 

Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3 (ok. 0,08), za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. Dodatkowo rzeka w której ryba jest hodowana to  ścieki z ponad 100 ośrodków przemysłowych, a rozrastające się hodowle ryb jeszcze bardziej zwiększyły zanieczyszczenie . Wietnamczycy wsypują więc pangom coraz więcej antybiotyków i innych leków na poprawę kondycji.

małe porównanie :
Pstrąg - woda 70 białko 19 Tłuszcze 7,64 kwasy omega-3 1,87 witamina E (mg) 1,58
Panga - woda 83 białko 13 Tłuszcze 1,84 kwasy omega-3 0,08 witamina E (mg) 0,11

Pozostałe gatunki ryb zawierające dużo kwasów Omega-3 to : makrela, łosoś norweski, śledź oraz pstrąg i tuńczyk (0.7g/100g produktu) .

Ryby przeważnie zawierają mało tłuszczu ale są doskonałym źródłem białka. Porcja 100g większości jadalnych ryb dostarcza około 20 g białka, czyli jedną trzecią dziennej zalecanej dawki spożycia białka dla osób dorosłych. Białko ryb, o wysokiej wartości odżywczej, zawiera dużo niezbędnych aminokwasów egzogennych. Jest ono łatwostrawne i przyswajalne przez organizm ludzki w każdym wieku.  Ryby należą do produktów niskokalorycznych i mogą być z powodzeniem uwzględniane w diecie osób z nadwagą lub schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Zawartość tłuszczu w mięsie ryb zależy od rodzaju ryb i pory roku. Białe ryby zawierają poniżej 5% tłuszczu (dorsz, płastuga, sola). Bardziej tłuste ryby zawierają przeciętnie 5 -25% tłuszczu (sardynki i tuńczyk 5-10%; śledź wędzony, sardela, makrela, łosoś 10-20%) a najwięcej węgorz - 25%.

Opinie uzytkowników
Napisz komentarz



MEGA PORCJA OMEGA 3!

Olej Lniany Omega-3 Golden Linum

Zawartość butelki:
- Wielonasycone kwasy (NNKT) tłuszczowe: Omega 3 ponad 50%, Omega 6 ok. 15%
- Nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 9 - ok. 10%
- Lignany
- Witamina E
- Składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, siarka, selen, krzem, chrom, kobalt, żelazo, cynk i miedź

Zobacz rownież


Reklama: Vianesse | Grzyby Candida